AND THE TONY AWARD FOR (I)

An de an, acest simplu anunţ făcut de către “gazdele” (citiţi iluştrii prezentatori ai) Galelor TONY, de la intonaţia însoţită de zâmbet complice la pronunţarea numelui înscris pe lista câştigătorilor, a avut mereu culori şi nuanţe nebănuite. Şi asta deoarece, nu de puţine ori, am asistat la inedite “intrări” în scenă, la susţinerea suspansului (uneori, parcă dincolo de limite) dar şi la studiata intonaţie a prezentatorilor – totul în liniştea aşternută olimpian în sala în care toţi cei prezenţi îşi ţineau respiraţia aşteptând, plini de speranţă, magicul moment în care se va rosti, în sfârşit, un nume, “acel” nume. Iar numele putea fi chiar cel al autorului sau al vedetei preferate, nu-i aşa?! Cum să nu speri?!
La fel de divers a fost, tot an de an, palmaresul, cu ponderea dorit echilibrată a premierii între compartimentul artistic şi cel tehnic, de producţie, al spectacolelor intrate în orbita interesului acelui exigent comitet în ipostaza de a decide între producţiile din respectivul sezon teatral. Practic, an de an, în “Galaxia Broadway” se parcurge aceeaşi orbită: un lung drum, aproape mereu altul, de la producţiile scenice la mult râvnitul trofeu iar aceasta revine în sarcina unui atotputernic “zeu”: The TONY Administration Committee, organism al cărui regulament stabileşte întrunirea lui în acest scop ori de câte ori este nevoie pentru a judeca producţiile sezonului: acel sezon care durează fix un an, din aprilie în aprilie.
La miez de noiembrie 2024, a avut deja loc o primă întâlnire a acestui comitet pentru Gala celei de-a 78-a ediţii, Gală ce va avea loc la 8 iunie 2025 la Radio City Hall New York. Cu ocazia acestei prime runde, s-a stabilit eligibilitatea celor 11 producţii, candidate la cele 26 categorii supuse atenţiei în acest sezon; conform regulamentului, acestea trebuiau să-şi fi avut deja deschiderea: dorita “opening night”. Titlurile anunţate deocamdată de Broadway News includ atât 10 piese, cât şi un musical. În ceea ce priveşte musicalul (cel puţin până la această oră), este vorba despre categoria Revival: Once Upon a Mattress, pe muzica unei “doamne a musicalului”: MARY RODGERS – fiica ilustrului ei tată: Richard RODGERS, veteran al Broadway-ului. În această creaţie, cu care publicul a făcut cunoştinţă în 1959, baza o constituie foarte cunoscutul basm al lui Hans Christian Andersen: Prinţesa şi bobul de mazăre (1835). Libretul acestuia (book) este semnat Jay THOMPSON, Dean FULLER şi Marshall BARER, acestuia din urmă aparţinându-i şi versurile (lyrics). Partitura, impregnată de lirism şi melodicitate, de ritm, vervă, umor, haz şi fantezie, a fost rapid inclusă atât pe afişele teatrelor de pe Broadway, cât şi în repertoriul liceelor sau al universităţilor de muzică.
Carmen STOIANOV
P.S. Doriţi mai multe amănunte? Sunt gata să vi le ofer într-o postare viitoare. Până atunci, la bună vedere!
